Home > Nieuws > Nieuws > Verslag Women on Wheels

Hagel, sneeuw en super blije gezichten!
24 April, een dag waar maandenlang naartoe is geleefd. Een datum aan het begin van het wielerseizoen en waarvan je verwacht dat de kans op mooi weer aanzienlijk is.

Niets blijkt minder waar. De opbouw begint ’s ochtends vroeg om 6u met hagel en sneeuw. Met als toetje drie tenten die de lucht in gaan. Een super kort intermezzo voor het opruimen van de kapotte tenten en een spoedberaad en moedig gaan we door.

We kijken elkaar aan. De voorinschrijvingen beloofden een grote opkomst, maar zouden er überhaupt nog deelnemers verschijnen vandaag? Het regent nog steeds, het houdt niet op met waaien en het kwik is nog niet boven de 2 graden gekomen. We gokken op zo’n 30 dames die de regen, hagel en kou zullen trotseren.

Wat schetst onze verbazing? Even later zijn er een kleine 100 dames binnen gestroomd, waarvan er zelfs 15 de ochtend zelf nog hebben besloten te komen. Dat is nog eens dapper!

We beleven een prachtige aftrap met het Gronings volkslied op trompet door Henk de Haan en daar gaan we; heupen los voor de warming up! Het is zowaar droog geworden en af en toe komt zelfs de zon tevoorschijn.

De dames waaieren uit over het festivalterrein en een ieder vermaakt zich opperbest. Zowel de verschillende workshops als de clinics op de wielerbaan worden druk bezocht. De ene helft van de groep volgt ‘s ochtends de workshops en zit ‘s middags op de fiets voor de clinics, de andere helft precies andersom. Er zijn clinics te volgen van verschillende trainers, bijvoorbeeld over tijdrijden, bochtentraining, waaierclinic, er is een beginnerstraining en zelfs een ‘Start to Race’-clinic waar de tips & tricks van wedstrijdrijden worden uitgelegd door niemand minder dan Daniëlle Bekkering! Tijdens de workshops kun je luisteren naar een diëtist die vertelt over goede (sport)voeding, is er een show van een personal trainer die uitleg geeft over Core Stability, kun je alles leren over herstel, info over de juiste kleding voor ieder weertype, fietsonderhoud, bikefitting en nog veel meer. Uiteraard kun je verder homemade soep scoren met een broodje verzorgd door VdW-er Albert en is er een coffee bike voor de lekkerste cappuccino’s, en kun je bij CycleTrend de mooiste fietsen bekijken.

Rond het middaguur ontstaat iets typerends. Typerend voor deze dag, maar ook voor het dameswielrennen in het algemeen: op de deelnemerslijst van de beginnerskoers staan welgeteld 6 dames. Toch weer die drempel? Tijdens de lunchpauze worden er fanatiek deelnemers geworven en maken de dames elkaar enthousiast. Met resultaat; 40 dames aan de start. Prachtig hoe spontaan dit ontstaat en hoe enthousiast men toch blijkt. Moe, voldaan en onder de modder komen de dames over de streep. Weer een ervaring rijker!

De dag wordt besloten met een toertocht door het prachtige natuurgebied de Onlanden. Alsof er nog niet genoeg gefietst is vandaag, klikt iedereen weer dapper in de pedalen. Onderweg een korte stop voor een heerlijke banaan, stroopwafel en wat sportdrank en natuurlijk even op de foto. Want wat niet op Facebook staat is natuurlijk niet gebeurd.

Bij terugkomst op de wielerbaan op Corpus den Hoorn wederom allemaal blije gezichten. Ondertussen wordt er op de wielerbaan nog een koers gereden voor gevorderden. Tussen alle heren fietst hier zelfs een dame mee!

En dan zit het er al weer op. Bij vertrek bedanken velen ons voor de super leuke dag en roepen spontaan: ‘tot volgend jaar’. Een beter compliment kun je toch niet krijgen?

Na een aantal dagen komen de eerste resultaten van de online enquête binnen; het gemiddelde algemeen oordeel is een 9. Tevredener kunnen wij als organisatie niet zijn. Het dameswielrennen heeft weer een enorme boost gekregen.

We kijken terug op een super geslaagde dag. Op naar editie 2017!

Verslag: Marian Reitsma (Klik)

Deel via

Reageer op dit bericht