Home > Nieuws > Nieuws > Verslag damesweekend

Verslag met foto’s van een geslaagde damesfietstocht naar Emden op 17 en 18 mei.
Verslag door Hilda, foto’s van Kirsten.

Op naar Emden en weer terug

Zaterdag 17 mei
Zuidhorn via Zeegse en Zuidlaren naar Delfzijl en dan met de boot naar Emden (jeugdherberg)
tocht: 100 km, 11 vrouwen, 20​ graden C, windkracht 3 N, 2x varen, 0 lekke banden, 
catering: voornamelijk Italiaans en bijzonder lekker
stemming: fantastisch

De instructies van Kirsten en Anje lieten niet veel aan het toeval over: reservebandjes mee! Proviand voor onderweg zaterdag én zondag. Zélfs de weergoden bleken beïnvloedbaar door de charmes van het duo. En daar stonden we dan om 1100 uur bij ’t Holt. Nog even snel zonnebrand smeren, een groepsfoto laten maken. En daar gingen we op pad: Anje, Hennita, Ypie, Frieda, Gineke, Marjan, Kirsten, Klaske, Ellie, Yorunn en Hilda. Op weg naar Emden via een verrassende route.
Kirsten haalde capriolen uit om foto’s te maken. Via Zeegse, Drentse AA, Zuidlaren fietsen we richting Delfzijl. We passeerden leuke attracties onderweg: een marktje bij Zeegse. Een kunstwerk in de buurt van… waar poorten van energie bijeen zouden komen. In ieder geval wat fotomomentjes waardig. Vervolgens nog een prachtige uitkijktoren beklommen nabij het Zuidlaardermeer. Aan de Noordzijde van het Zuidlaardermeer genoten we op het terras van een geweldig uitzicht. Toen bleek dat het werkelijk de bedoeling was om 50 cent te betalen voor water in een bidon, zijn we maar vlot weer verder gegaan. Dat werd ook wel weer tijd, want de boot in Delfzijl zou niet wachten. Eerst nog wel even met een zelfbedieningspontje naar de overkant. Frieda greep als eerste het wiel, Hilda nam het over en trok iedereen veilig naar de overkant.
Even dreigden we nog even van de route af te raken, maar dit bleek een prima omweggetje om afscheid te nemen van Yorunn die niet mee zou gaan naar Emden. Yorunn ging nog terugfietsen naar haar huis bij Electra in de buurt. Nog een flink ritje te gaan dus, onder perfecte omstandigheden!
In Delfzijl aangekomen bleek de timing perfect. We zagen het bootje al aankomen varen. De schippers waren duidelijk ingespeeld op groepen fietsers en wisten alle fietsen in een ommezien zeer efficiënt op een rij in de boot te krijgen. Er resteerde ons slechts een heerlijke en gemoedelijke tocht door de Dollard richting Emden.
Manlief van Kirsten en de kinderen waren ingeschakeld om alle bagage naar Emden te brengen. Aangekomen bij de jeugdherberg stonden ze al – enigszins ongerust – op ons te wachten. Ook daar werd alles vlot geregeld: de fietsen in de kelder, iedereen een kamer en lekker onder de douche. Op naar de pizzeria. Volgens Kirsten de beste in de omgeving. Ja, ja, dachten velen toen we daar aankwamen. Het leek meer op een afhaalhok; zou het daar nu gezellig zijn? De pizza’s bleken voortreffelijk en binnen was het prima vertoeven. De sfeer zat er goed in. Maar, pinnen, ho maar. Kirsten mocht nog wat extra meters maken om geld te pinnen voor de rekening. Het volgende Italiaanse eten kon niet uitblijven. Bij de pizzeria geen toetjes namelijk, maar gelukkig wel Italiaans ijs in de ijssalon. Veel gegiechel en geklets totdat de ware ijskunstwerkjes werden geserveerd. In geconcentreerde stilte hebben we genoten van het ijs.

Zondag 19 mei
Emden, Petkum, boot naar Ditzum, Nieuwe Statenzijl, Midwolda (Ennemaborg), Zuidwolde, Zuidhorn
​tocht: 105 km, 10 vrouwen, 21 graden C, windkracht 2 NO, 1x varen, 0 lekke banden
catering: voornamelijk Gronings, erg lekker
stemming: zonnig, vrolijk, voldaan

Na een nachtje slapen. Of tja, rustig wat liggen woelen voor degenen die niet zo eenvoudig slapen in een ander bed, of die verbrand waren… In ieder geval: de volgende dag genoten we van een prima ontbijt. Dikke kwark, warme broodjes en veel bananen. En om 0900 uur weer op pad om op tijd bij de boot te zijn van Petkum naar Ditzum. Ook hier was de timing weer perfect. De boot kwam juist het haventje binnenlopen toen wij op de fiets arriveerden. Heel mooi was te zien hoe groot het eb en vloed verschil in dit gebied was en tot hoe ver en diep het water bij vloed de rietvelden in zou trekken. We voeren tussen het slip door naar de overkant. De natuur was rustig, stil onder een strak blauwe hemel.

In Ditzum eerst uit voorzorg wat glas uit de banden gehaald en toen langs de dijk – over vele vele schapenkeutels – richting Nieuw Statenzijl. En daar natuurlijk even gekeken bij de plaquette met het lied van Ede Staal over Nieuw Statenzijl en de rust en ruimte hier. Ook staat hier een hele grote gele lijst waar Frieda en Ypie nog een mooie foto hebben laten maken voor hun familie en vrienden. En dat bleek voor Ypie het begin van verrassende momenten. In Nieuw Statenzijl werd Ypie herkend door een oude schaatsmaat en vader van een trainingsmaatje van Pim. Toen we later deze dag ook nog in Scheemda langs de plaquette en het kunstwerk van de Oldambt schaatstocht reden, konden we nog even meegenieten van de herinneringen die Ypie memoreerde. In 1986 won Ypie deze schaatstocht en dit werd voor de vrouwenschaatsers afgelopen februari aan een plaquette en kunstwerk toevertrouwd. Toevallig reden we hier langs!

De pauze in Nieuw Statenzijl werd wel wat opgerekt, zodat we niet te vroeg bij ons volgende adresje en pauzepunt zouden zijn. We reden door het Groningse Ganzedijk dat voor de sloop behoed is, midden door het aardbevingsgebied Slochteren. Weer een heel andere omgeving, onder even zo mooie omstandigheden. Frieda was het fietsen inmiddels goed zat, maar vooral het ontbreken van WiFi op veel plaatsen in Duitsland brak haar op. Aangekomen bij de Ennemaborg te Midwolde, waar we gingen lunchen, hadden we dus ook geen kind meer aan Frieda: ze had weer bereik met WiFi en dus vrienden!! Na een lekkere mosterdsoep gingen we weer op pad. Onderweg zette Ypie nog een danklied voor Kirsten en Anje in voor het fantastische ontspannende weekend!

Kirsten en Anje hadden nog een laatste pleisterplaats bij Moeke Vaatstra te Zuidwolde in petto, waar we van een lekker ijsje hebben genoten. Toen met elkaar naar Aduard gereden waar iedereen zijn of haar eigen weg weer ging.

Link naar de route

[nggallery id=12]
Deel via

Reageer op dit bericht