Home > Nieuws > Nieuws > Energiewacht Tour tocht

Wil jij over het parcours van de Energiewacht Tour fietsen? Fiets dan zaterdag 9 april 2016 mee met de Energiewacht Tour tocht in Zuidhorn!

De Energiewacht Tour tocht wordt georganiseerd door fietsclub Voor de Wind.
De route van 70 km is uitgepijld en de start en finish is in het centrum van Zuidhorn.
De route gaat over het parcours van etappe 4A van de Energiewacht Tour.
Je rijdt dus exact dezelfde route als de UCI 2.2 elite dames en je start een kwartier na het begin van hun wedstrijd.
Vanuit Zuidhorn gaat de route langs het Van Starkenborghkanaal via Gaarkeuken en Eibersburen naar Grijpskerk. Vervolgens gaat de route het Middag Humsterland in. Het gebied kenmerkt zich door kronkelende smalle wegen. Via Lauwerzijl, Kommerzijl, Oldehove en Saaksum wordt uiteindelijk Aduard bereikt. Na Aduard gaat het via de schilderachtige dorpjes Den Horn en Enumatil terug naar Zuidhorn.
Het gpx bestand van de route is te downloaden via de NTFU site.

Deelname is gratis, voor eigen risico en een helm is verplicht.

Energiewacht Tour etappe 4A Zuidhorn
Na de drukbezochte en gezellige finish in het centrum van Zuidhorn in 2015 is het dorp met ruim 11.000 inwoners opnieuw decor van een etappe. Deze keer een rit van ruim 75 kilometer met zowel de start als de finish vanuit Zuidhorn gaat langs het Van Starkenborghkanaal via Gaarkeuken en Eibersburen naar Grijpskerk. Voor de liefhebsters de gelegenheid om het na de neutralisatie direct hard te maken in de open vlakte langs het water. Vervolgens trekt het peloton het Middag Humsterland in. Sinds 2005 heeft het gebied de status Nationaal Landschap en is het voorgedragen voor de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Het gebied kenmerkt zich door kronkelende smalle wegen en daar zullen de rensters in deze etappe ook mee te maken krijgen, waardoor de wind vaak van links en rechts zal komen. Via Lauwerzijl, Kommerzijl, Oldehove en Saaksum wordt de weg vanaf Den Ham, waar het vlak na het plaatsnaambord linksaf gaat, nog smaller. Uiteindelijk wordt Aduard bereikt. Het dorp is ontstaan rond het cisterciƫnzersklooster dat in 1192 is gesticht. Dit klooster Aduard groeide uit tot het grootste en invloedrijkste van de Ommelanden in die tijd. In een van de oudste huizen van Aduard is het kloostermuseum Sint Bernardushof gevestigd en is alles over het klooster te vinden. Qua wielrennen is Aduard bekend van de Omloop van Middaghumsterland. Deze internationale klassieker werd zeven keer verreden en kende in 2010 in Vera Koedooder de laatste winnares. Na Aduard gaat het via de schilderachtige dorpjes Den Horn en Enumatil terug naar Zuidhorn, waar nog een plaatselijke ronde van ruim zeven kilometer gereden wordt.